Att leva sitt eget liv


Ett av de största sveken man kan göra mot sig själv är att bara låta saker ske. Eller ännu värre; att bara låta saker vara som de är. Att inte göra aktiva val, att inte välja själv.
Det är när man bara låter saker och ting vara som de är, när man "hamnar" i något och följer med utan att reflektera över om det verkligen är det man vill eller behöver, som man kan komma att ångra sig i framtiden. Det är då det en dag kommer att börja skava, och den där jobbiga, kliande aningen om att man egentligen inte lever som man vill, att något är fel, kommer att sätta in.
Självklart kan man även göra fel val, självklart kan det visa sig att den väg man aktivt valde att ta var fel. Men då har man åtminstone valt, och vet varför man gjorde det; man ångrar aldrig det man gjorde, bara det man inte gjorde. Men det är när man oreflekterat löper med i livet utan att välja, stanna upp och fundera, som den verkliga tomheten kan sätta in. Och det gäller allt; oavsett om det handlar om relationer, livsval, arbete, vänskap, fritidsintressen, resor, erbjudanden och möjligheter som dyker upp.
Det kan vara fruktansvärt jobbigt att behöva ta beslut. Att behöva välja; jag är säker på att många hellre undviker att välja och låter det som sker ske bara för att det är så jobbigt att välja. För när man väljer måste man ju ta ansvar över sitt val. Men egentligen, är det inte bättre att få ta ansvar för ett aktivt val, att själv styra över sitt liv, oavsett om det blir rätt eller fel, än att låta någon annan, eller bara slumpen, bestämma vad som ska ske med ens värdefulla liv? Jag tror det och därför tänker jag aldrig mer bara låta saker vara som de är om de känns fel, aldrig mer låta bli att göra viktiga val för att det är plågsamt. I varje stund, inför allt i livet, vill jag göra val, mina egna val, och forma mitt eget liv. Så att jag vet att det verkligen är mitt liv jag levt.Kommentarer
Postat av: Linnéa

Så himla rätt!

2011-09-07 @ 10:02:15
URL: http://stockholmsdrommar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0